Näin varaudut laskusuhdanteeseen
Pandemioita, hintakuplia ja finanssikriisejä. Monet asiat voivat vaikuttaa maailmantalouteen ja johtaa meidät laskusuhdanteeseen. Yrittäjän kannattaakin miettiä, kuinka oma yritys voisi varautua huonompiin aikoihin. Käsittelemme seuraavaksi neljää tärkeää aihealuetta, jotka kannattaa huomioida.
1. Laskusuhdanteen vaikutukset maksuvalmiuteen
Laskusuhdanteen lähestyessä yrityksen kulut kannattaa käydä läpi erityisen huolellisesti. Mieti, mikä on todella välttämätöntä ja missä voit säästää rahaa. Käy läpi yrityksen sähkö-, puhelin- ja internetliittymäsopimukset sekä muut vastaavat sopimukset. Saattaa olla, että saat paremman sopimuksen vaihtamalla palveluntarjoajaa tai päivittämällä nykyisen sopimuksen.
Jos suurin osa yrityksen tuloista on peräisin yhdeltä tai muutamalta asiakkaalta, riskien hajauttamista on syytä harkita. Jos joudut alentamaan hintoja, varmista ensin, että pystyt pienentämään myös omia kulujasi, jotta liiketoiminta olisi edelleen kannattavaa.
2. Osamaksut ja myyntisaatavien rahoitus
Kannattavillakin yrityksillä voi olla maksuvalmiusongelmia laskusuhdanteen aikana tulojen pienentyessä. Voitko helpottaa tuotteidesi tai palveluidesi ostamista?
Osamaksun avulla asiakkaan on mahdollista tehdä helpommin myös suurempia hankintoja. Varmista, että maksuehdot ovat selkeät ja maksuajat kohtuullisia niin oman yrityksesi kuin asiakkaankin kannalta.
Jos siirrät osan tai kaikki laskuistasi myyntisaatavien rahoitusta tarjoavalle yritykselle, saat lisää liikkumavaraa ja saatavista huolehtii joku toinen sinun puolestasi. Sama yritys voi huolehtia myös esimerkiksi kirjanpidosta tai riskisuojasta, jolloin kyseinen yritys ottaa riskin puolestasi, jos asiakas ei maksakaan laskuaan. Mieti, mitä tarpeita ja edellytyksiä sinulla on, ja kerro asiakkaalle käyttämistäsi maksukäytänteistä selkeällä tavalla.
3. Hyödynnä digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia
Vähennä yrityksen matkakuluja ja järjestä tapaamiset verkossa. Se on hyväksi sekä ympäristölle että yrityksen kassalle. Digitaaliset kokoukset ovat usein lyhyempiä ja tehokkaampia, ja sinulle ja työntekijöillesi jää enemmän aikaa muuhun. Testaa verkkokokoustyökaluja ensin yrityksen sisällä ennen kuin kutsut mukaan asiakkaita. Näin voit hyödyntää jo tutuksi tulleita toimintoja asiakastapaamisissa.
Useita palveluita, kuten lakineuvontaa, laskentatoimeen liittyviä palveluita, ohjelmistoja ja tietojen säilytyspalveluita on saatavilla edullisemmin verkossa. Suosittelemme, että tutustut tarvitsemaasi palvelua tarjoavien tahojen saamaan palautteeseen ja niistä tehtyihin vertailuihin. Hyödynnä juuri tähän tehtävään erikoistuneita sivustoja.
4. Työntekijöiden ja freelancereiden yhdistelmä varmistaa pysyvyyden ja toimintavalmiuden
Jos tarvitset lisää työntekijöitä laskusuhdanteen lähestyessä, sinun on syytä miettiä, onko uusien työntekijöiden palkkaaminen todella tarpeen vai voiko yrityksesi ostaa tarvittavia palveluita ulkoiselta asiantuntijalta, ainakin väliaikaisesti. Freelancerina työskentelevä ulkoinen asiantuntija voi olla osa tiimiä lyhyemmän tai pidemmän aikaa, tai voit ostaa palveluita tai tuntiperusteista työtä vain tarpeen niin vaatiessa. Pitkällä aikavälillä vakituisten työntekijöiden ja alihankkijoiden yhdistelmä takaa sisäisen osaamisen säilymisen, mutta mahdollistaa myös työvoiman vähentämisen silloin, kun työmäärä vähenee väliaikaisesti.
Kun olet kiinnittänyt huomiota näihin neljään aihealueeseen, yrityksesi pystyy ottamaan paremmin vastaan myös huonommat ajat. Liikkumavaran luominen on aina kannattava investointi yritystoiminnan kannalta.