PSD2

EU:n toinen maksupalveludirektiivi (PSD2) vaikuttaa myös Suomen maksupalvelulain säännöksiin.

Suurin muutos on, että maksamiseen ja tilitietopalveluihin on jatkossa mahdollista käyttää uudenlaisia palvelumalleja. Maksupalvelulakia on myös päivitetty kuluttajansuojan vahvistamiseksi ja kilpailun lisäämiseksi maksupalveluja ja tilitietopalveluja tarjoavien yritysten välillä.

Lain tarkoittamat uudet palvelut

Laki antaa mahdollisuuden kahteen uudenlaiseen palveluun, joita pankkisuhteen ulkopuolinen yritys (ns. kolmas osapuoli) voi sinulle tarjota. Ellet kuitenkaan halua käyttää tällaisia palveluja, voit jatkaa pankkiasiointiasi aivan kuten tähänkin asti.

Maksutoimeksiantopalvelut

Laki mahdollistaa tililtä tapahtuvan maksutoimeksiannon antamisen muun palveluntarjoajan kuin tilipankin kautta. Esimerkiksi nettikauppa voi tarjota mahdollisuuden maksamiseen kolmannen osapuolen kautta, joka veloittaa pankkitiliäsi. Jos valitset maksamisen tällaisessa palvelussa, niin hyväksyt samalla maksuhetkellä sen, että kolmas osapuoli saa pääsyn tilillesi veloittaakseen maksun. Tilipankkisi toteuttaa maksun tililtäsi.

Resurs ei toistaiseksi tarjoa Suomessa pankkitilipalveluja, joilta em. maksutoimeksiantoja voidaan toteuttaa.

Tilitietopalvelut

Laki antaa kolmansille osapuolille myös mahdollisuuden tarjota internetissä tai applikaatioilla pankkiasiakkaan tilitietoja kokoavia ja välittäviä palveluita. Tällaisessa palvelussa annat kolmannelle osapuolelle pääsyn tilitietoihisi yhdessä tai useammassa pankissa.

Käyttääksesi tällaisia maksutoimeksianto- tai tilitietopalveluja, sinun tulee tehdä sopimus suoraan kolmannen osapuolen kanssa. Uuden sääntelyn mukaan palvelun käyttö edellyttää aina sinun suostumustasi. Jos olet hyväksynyt kolmannen osapuolen palvelun käytön, pankkisi antaa tilitietojasi tälle yritykselle. Sinun on hyvä tietää, että pankkisi ei voi mitenkään valvoa, mitä tiedoillesi tapahtuu kolmannen osapuolen toimesta.

Virheellinen tai oikeudeton maksutapahtuma

Jos maksutapahtuma on toteutettu virheellisesti tai maksutililtäsi on tehty oikeudeton veloitus, sinun on ilmoitettava tästä pankille, vaikka olisit käyttänyt kolmannen osapuolen palvelua maksamiseen. Jos sinulla lain mukaan on oikeus oikaisuun tai korvaukseen, pankkisi on vastuullinen myös näissä tapauksissa. Uuden lain mukaan omavastuu oikeudettomissa maksutapahtumissa on 50 euroa, kun omavastuu tulee sovellettavaksi.

Vastuu huolimattomuudesta

Jos oikeudeton maksutapahtuma on aiheutunut kortin tai muun maksuvälineen haltijan tahallisesta tai törkeän huolimattomasta menettelystä vastoin sopimusehtoja, vastaa kortin- tai tilinhaltija pääsääntöisesti koko summasta eikä vastuu rajoitu omavastuun määrään.

Takaisinmaksuvelvollisuus

Jos ilmoitat oikeudettoman maksutapahtuman, pankki selvittää asian ja palauttaa rahamäärän viipymättä. Joissain tapauksissa pankki palauttaa varat vaikka pankin selvitys tapahtumista olisi vielä kesken. Mikäli selvitys myöhemmin osoittaa, että sinulla ei olisikaan ollut oikeutta varojen palautukseen, pankki voi veloittaa summan takaisin tililtäsi.

Toimilupa

Tarjotakseen maksutoimeksianto- tai tilitietopalveluja kolmannen osapuolen yrityksellä on oltava lain mukaan Suomen Finanssivalvonnan myöntämä toimilupa tai muun EU/ETA-alueen valtion vastaavan valvontaviranomaisen myöntämä toimilupa sekä Finanssivalvonnan rekisteriin tehty ilmoitus palvelujen tarjoamisesta Suomeen.

Oikeutesi, kun suoritat maksuja Euroopassa

Euroopan komissio on laatinut esitteen, jossa selitetään oikeutesi, kun suoritat maksuja Euroopassa. Siitä käy muun muassa ilmi, että sähköisistä maksuista tulee sekä halvempia, helpompia että turvallisempia EU:n sääntöjen avulla.

Lue koko esite tästä

Näin se toimii:

  • Voit suorittaa maksuja kaikkialla Euroopassa (EU, Islanti, Norja ja Liechtenstein) yhtä sujuvasti ja turvallisesti kuin omassa maassasi.
  • Myyjä ei saa veloittaa lisämaksuja, kun maksat kortilla, joka on myönnetty EU:ssa.
  • Säännöt koskevat kaikentyyppisiä sähköisiä maksuja (esim. tilisiirrot, suoraveloitukset ja korttimaksut).
  • Jokaisella Euroopan maassa laillisesti asuvalla on oikeus pankkitiliin sähköisiä maksuja varten (maksutili).