Tahaton lapsettomuus – näin voit rahoittaa hedelmöityshoidot tai adoption
Oletko jo saanut kaiken mahdollisen avun julkisen terveydenhuollon kautta tai tuntuuko odotusaika liian pitkältä ja haluat edistää asiaa nopeammin? Tai oletko lähtemässä adoptioprosessiin? On hyvä selvittää aikaisessa vaiheessa, millaisia kuluja näihin prosesseihin liittyy, mitä tukia on mahdollista hakea sekä mitä vaihtoehtoja on tarjolla, jos rahoitat kaiken itse.
Selvitä mahdollisuudet
Tahaton lapsettomuus on vaikea tilanne, joka voi aiheuttaa alakuloisuutta ja ahdistusta. Siksi on hyvä selvittää kaikki konkreettiset asiat ja tehdä voitavansa prosessiin valmistautumiseksi. Prosessin voi aloittaa julkisella puolella, jos saat lähetteen perusterveydenhuollon kautta tai yksityiseltä lääkäriltä. Eri sairaanhoitopiirien käytännöt ja kriteerit vaihtelevat sen osalta, millä ehdoilla näihin hoitoihin voi päästä. Esimerkiksi ikä on rajoittava tekijä sekä se, onko sinulla lapsia jo ennestään. Myös odotusajat vaihtelevat. Kannattaa siis selvittää oman asuinkuntasi tilanne ja ohjeet.
Hedelmällisyyshoidot yksityisillä klinikoilla
Jos päädyt siihen, että lähdet hedelmällisyyshoitoihin julkisen terveydenhuollon ulkopuolella, vaihtoehtona on yksityinen klinikka. Voit etsiä tietoa verkosta ja puhua perheesi ja ystäviesi kanssa pohtiessasi eri vaihtoehtoja. Useilla ihmisillä on samoja kokemuksia tai he tuntevat jonkun, joka on samassa tilanteessa. Ota vastaan vinkit ja kaikki tuki, mitä voit saada.
Yksityiset klinikat tekevät yhteistyötä eri luotonantajien kanssa ja voivat auttaa rahoituksen järjestämisessä. Tämän saat selville vierailemalla eri klinikoiden verkkosivuilla ja tutkimalla, mitä vaihtoehtoja on tarjolla.
Adoptio
Kuten hedelmällisyyshoitoihin, myös adoptioon liittyy erilaisia ehtoja. Jos harkitset adoptiota ulkomailta, on hyvä huomioida, että kohdemaiden asettamat edellytykset vaihtelevat ja vaikuttavat prosessiin. Esimerkiksi ikään tai terveyteen liittyvät seikat ovat tällaisia. Ota yhteyttä adoptiojärjestöön ja selvitä omat mahdollisuutesi.
Mitä hedelmöityshoito ja adoptio maksavat?
Hedelmöityshoitoja on erilaisia, kuten esimerkiksi keinohedelmöitys eli inseminaatio, munarakkulan kypsytyshoito ja koeputkihedelmöitys (IVF). Koeputkihedelmöitys on näistä hoidoista kaikkein kallein. Hoitokulut ovat suunnilleen 7 000 euron luokkaa. Kokonaiskustannukset riippuvat hoitojen määrästä sekä naisen iästä hoitojen alkaessa.
Adoption kustannukset ovat 10 000 ja 20 000 euron välillä riippuen siitä, mistä maasta lapsi adoptoidaan. Kustannukset koostuvat adoptiopalvelumaksusta, adoptioprosessiin liittyvistä adoptiokuluista sekä mahdollisesta jatkoluvan käsittelymaksusta, jonka lisäksi voi tulla myös matkakuluja, jos matkustat toiseen maahan hakemaan lasta ja oleskelet maassa.
Rahoitus – huomioi ainakin nämä
Yksityisten klinikoiden yhteistyötahojen tarjoamien luottojen lisäksi kannattaa selvittää myös muut rahoitusvaihtoehdot. Jos sinulla esimerkiksi on jo lainaa, voit selvittää onko aiempaa lainasummaa mahdollista korottaa kulujen rahoittamiseksi. Jos sinulla ei ole ennestään lainaa, voit harkita kulutusluoton ottamista. Kulutusluotto on yleensä vakuudetonta lainaa, jota varten ei tarvita vakuuksia ja jonka käyttötarkoituksen voit päättää itse.
Toinen vaihtoehto on käyttää luottokorttia. Luottokorttien luottorajat vaihtelevat 3 000 ja 15 000 euron välillä. Jos koko summaa ei ole mahdollista maksaa luottokortilla, voit täydentää luottoa omilla säästöillä. Eri vaihtoehdot kannattaa selvittää etukäteen. Jos käytät luottokorttia kulujen maksamiseen, voit lyhentää korttivelkaa itsellesi sopivassa tahdissa.