Näin parannat henkilökohtaista talouttasi
Omat raha-asiat ovat monelle tavallinen stressinaiheuttaja. Mutta niillä, jotka käyttävät aikaa miettimällä, minne rahaa kuluu joka kuukausi, on suurempi mahdollisuus lakata huolehtimasta siitä, riittävätkö rahat.
Tulojesi ja menojesi tarkastaminen ja suunnittelu antavat sinulle hallinnan ja suuremman mahdollisuuden saada rahat riittämään myös kuukauden lopussa. Paras tapa luoda yleissilmäys henkilökohtaiseen talouteesi ja ottaa se hallintaan on tehdä budjetti tulevalle kuukaudelle tai vuodelle.
Mikä on budjetti?
Budjetti on tarkka suunnitelma tulevista tuloista ja menoista. Useimmat yritykset laativat budjetin saadakseen selkeän kuvan taloustilanteestaan, jonka perusteella ne voivat suunnitella toimintaansa. Mutta on yhä tavallisempaa, että yksityishenkilöt myös laativat talousbudjetin voidakseen suunnitella, mihin tulot tulisi käyttää. Budjetti tehdään tietylle ajanjaksolle, esimerkiksi tulevalle kuukaudelle tai vuodelle, ja se kartoittaa tulot ja menot ja sen, kuinka rahat käytetään ja kuinka paljon mahdollisesti jää ylimääräistä.
Miksi on hyvä laatia budjetti?
Kun on kyse kotitalouden budjetista, saat selville taloustilanteesi ja mahdollisuuden suunnitella menosi siten, että kuun lopussa on enemmän rahaa jäljellä. Sen lisäksi että budjetti luo turvaa, se voi olla myös tapa päästä lähemmäksi säästötavoitetta. Ymmärrät selkeästi, mitkä ovat kiinteät menosi ja mistä menoista voit säästää. Jos haluat esimerkiksi säästää lomamatkaa varten, voit suunnitella, kuinka jaat menosi siten, että rahaa jää säästöön. Näet nopeasti, kuinka paljon rahaa on jäljellä, kun laskut on maksettu ja olet siirtänyt syrjään rahaa välttämättömyyksiin, kuten ruokaan ja päivittäistavaroihin.
Näin laadit budjetin
Aloita kartoittamalla, miltä taloustilanteesi näyttää tällä hetkellä. On hyvä jakaa menot kahteen kategoriaan, esimerkiksi kiinteisiin ja joustaviin menoihin. Tuntuuko vaikealta tai epäselvältä? On olemassa myös paljon hyviä sovelluksia, jotka voivat auttaa. Sovellukset vaativat usein, että kirjaudut sisään pankkitunnuksillasi, jotta sovellus saa haettua tarvittavat pankkitiedot, ja siksi on tärkeää tarkistaa, että valitsee luotettavan sovelluksen. Monissa sovelluksissa on yhteistä se, että saat menoistasi kuvallisen kartoituksen, mikä on hyvä alku budjetin laatimiselle.
Kun sinulla on selkeä kuva tämänhetkisestä tilanteestasi, voit alkaa suunnitella, miltä se näyttäisi tulevaisuudessa. Ajattele vuosi eteenpäin ja muista laskea mukaan tuleva hammaslääkärikäynti ja muut vastaavat menot. Tasapainota budjettiasi yrittämällä säästää rahaa rikkaammista kuukausista, jotta et joudu miinukselle köyhimpinä kuukausina.
Kun laadit kotitalouteesi budjettia, on tärkeää muistaa, että teet sitä omasta tilanteestasi käsin. Erilaiset keskiarvot eivät välttämättä päde sinuun. Pohdi, miten laitat menosi tärkeysjärjestykseen. Mikä on ehdottoman tarpeellista ja mikä merkitsee sinulle eniten arkielämässä? Mistä voit tehdä kompromisseja? Ehkä voit jättää välistä päivittäisen lattesi tai perjantailounaan? Yritä laatia budjetti, josta riittää rahaa odottamattomiin menoihin ja säästöön.
Voit käyttää apuna budjettimallia tai budjettilaskuria, kun laadit omaa budjettiasi. Netistä löytyy yksinkertaisia budjettimalleja, jos sinulla on Excel käytössä tietokoneessasi. Tietysti voit tehdä budjetin myös tavalliselle paperille laskinta apuna käyttäen.