Mitä uuden pihan suunnittelu ja toteutus maksaa
Tiesitkö, että hyvin hoidettu piha voi nostaa talosi arvoa? Pihan kunnostaminen voi olla kannattavaa monestakin syystä. Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkit uuden pihan perustamiseen ja kerromme myös, mitä vanhan pihan kunnostuksessa kannattaa huomioida. Lisäksi käymme läpi kustannuksiin liittyviä seikkoja.
Tee ensin suunnitelma
Ennen kuin isket lapion maahan, kannattaa miettiä, millaisen pihan haluat ja kuinka paljon olet valmis laittamaan siihen rahaa. Hyvä ajankohta suunnittelulle on talvella. Kun suunnitelmat on tehty, olet valmis tarttumaan toimeen heti kevään koittaessa.
Näin pääset alkuun suunnittelussa:
- 1. Löydä oma tyylisi: Katsele kuvia verkossa (esim. Pinterestissä) tai selaile puutarhalehtiä. Tallenna suosikkikuvasi. Noudattavatko tallentamasi kuvat tiettyä linjaa? Pihapäällysteiden, kasvien ja ulkokalusteiden valinnassa kannattaa huomioida myös talon tyyli, jotta piha sopii siihen mahdollisimman hyvin.
- 2. Listaa käyttötarkoitukset: Pihalla voi tehdä kaikenlaista. Syödä, grillata, ottaa aurinkoa, viljellä kasvimaata ja leikkiä. Kaipaatko kasvihuonetta? Entä olisiko lasten leikkipaikalle käyttöä? Tai ehkä haluat luoda vehreän keitaan, jossa on mukava rentoutua? Unelmoitko keittiöpuutarhasta, jossa voit kasvattaa tuoreita yrttejä? Mieti myös käytännön ratkaisuja, kuten mihin lumet voi luoda, mikä on paras paikka polkupyörille ja missä olisi sopiva kolo kompostille. Suunnittele piha omista ja perheesi tarpeista käsin.
- 3. Tee luonnos pihasta: Huomioi ilmansuunnat ja talon sijainti tontilla ja mieti niiden pohjalta, mihin mikäkin alue sopisi parhaiten. Mistä suunnasta ilta-aurinko paistaa? Mikä paikka on tuulelta suojassa? Mikä osa tontista on näkyvällä paikalla ja mikä paremmin suojassa katseilta?
Mitä uuden pihan suunnittelu ja toteutus maksaa?
Aloitatko pihan perustamisen nollasta? Tilanne voi olla tämä, jos olet esimerkiksi juuri rakentanut talon. Kustannukset nousevat nopeasti, jos otat apuun asiantuntijan ja valitset räätälöityjä ratkaisuja.
Vähemmän rahaa kuluu silloin, jos olet valmis tekemään suuren osan itse. Kaikkea ei myöskään tarvitse saada valmiiksi ensimmäisenä kesänä, varsinkin jos olet ajatellut asua talossa pidempään. Monet pihasuunnittelijat ovatkin sitä mieltä, että kannattaa asua talossa ainakin vuoden verran ennen suurempien muutosten tekemistä piha-alueella. Näin ehdit elää kaikki vuodenajat kertaalleen läpi ja näet, mihin puita kannattaa istuttaa ja mistä niitä voi hyvin poistaa.
Laadi budjetti ja päätä kuinka paljon olet valmis laittamaan rahaa pihan suunnitteluun ja toteutukseen. Tulee tietenkin kalliimmaksi tilata kivipäällysteiden, nurmikon ja terassin rakentaminen ulkopuoliselta tekijältä, mutta jos lopputulos on silloin parempi ja kestävämpi, panostus on todennäköisesti kannattavampi kuin jos tekisit kaiken itse.
Esimerkkejä pihan suunnitteluun ja toteutukseen liittyvistä kustannuksista:
- Pihasuunnittelijan palkkio, noin 95–100 euroa tunti. Pihasuunnittelija kannattaa ottaa muutaman tunnin kartoituskäynnille, jolloin saat hyviä neuvoja ennen varsinaista pihasuunnitelman tekoa. Voit myös tilata koko pihasuunnitelman ammattilaiselta, jolloin saat yksityiskohtaiset piirustukset ja ehdotukset kasveista.
- Nurmikon voit perustaa itse tai jättää pihasuunnittelijan huoleksi. Siirtonurmen hinta on suunnilleen 4–6 euroa neliömetriltä, jos teet työn itse.
- Kivipäällysteen kustannus vaihtelee 50 eurosta 120 euroon materiaalista riippuen. Hintaan vaikuttaa, valitsetko materiaaliksi betonin vai luonnonkiven.
- Terassin tai lankkuaidan voi tehdä kohtuulliseen hintaan itse, mutta halutessasi voit tietenkin pyytää ammattilaisen apuun. Esimerkiksi painekyllästetyistä puuritilöistä rakennettavan 50 neliömetrin kokoisen terassin hinnaksi voi tulla muutama tuhat euroa, minkä päälle tulevat vielä mahdolliset työkustannukset. Muista myös hyödyntää kotitalousvähennys. Kustannus vaihtelee valitun materiaalin mukaan, ja siihen vaikuttavat myös mahdolliset työkustannukset.
- Pensasaidan, pensaat ja muut kasvit voit saada jopa ilmaiseksi, jos esimerkiksi naapurillasi on pistokkaita. Jos haluat ostaa valmiiksi kasvatettuja puita, hinta on silloin korkeampi.
- Ulkokalusteita on helppo löytää käytettynä eri sivustoilta tai myyntiryhmistä. Sisustustavarataloista ja puutarhamyymälöistä löydät varmasti paljon edullisiakin vaihtoehtoja. Vaihtoehtoisesti voit panostaa kunnollisiin ja kalliimpiin kalusteisiin, jotka todennäköisesti myös kestävät pidempään. Kalusteiden kustannukset vaihtelevat muutamasta kympistä jopa tuhansiin euroihin riippuen siitä, kuinka paljon haluat panostaa.
Muista hyödyntää kotitalousvähennys, jos esimerkiksi rakennutat terassin. Vähennyksen voi saada myös piha-alueen hoitokustannuksista. Lisätietoa löydät Verohallinnon sivuilta.
Näin rahoitat pihan
Jos olet tekemässä suurempia muutoksia pihallasi, rahoituskysymys on varmasti mielessäsi. Pihan suunnittelu ja toteutus rahoitetaan yleisimmin jollakin seuraavista tavoista:
- Luottokortti: Jos rahoitustarpeesi on 5 000 euron luokkaa, voi luottokortti olla sopiva vaihtoehto. Rautakaupat ja muut myymälät saattavat tarjota myös korottoman osamaksumahdollisuuden.
- Kulutusluotto: Kulutusluotto on hyvä vaihtoehto silloin, kun rahoitustarpeesi on 2 000–50 000 euroa.
- Laita rahaa sivuun: Tee säästösuunnitelma ja säästä rahaa korolliselle pankkitilille talven aikana, niin kevään tullen sinulla on kasassa pieni budjetti pihan perustamista varten.
5 kätevää vinkkiä – näin saat upean pihan
Lopuksi vielä viisi vinkkiä sellaisen pihan luomiseksi, jossa kasvit, mehiläiset ja sinä varmasti viihdytte:
Valitse asuinpaikkaasi sopivat kasvit
Suomi on jaettu viiteen viljelyvyöhykkeeseen kasvuolosuhteiden mukaan. Valitse siis sellaiset kasvit, jotka viihtyvät parhaiten juuri omalla vyöhykkeelläsi. Vyöhykekartan löydät esimerkiksi ruokatieto.fi-sivustolta. Huomioi myös tontin ilmansuunnat. Jotkut kasvit tarvitsevat paljon valoa, kun taas toiset selviävät vähemmällä.
Huomioi vuodenajat
Haluat varmaankin luoda sellaisen pihan, joka on toimiva ja upea ympäri vuoden. Keväällä voit nauttia esimerkiksi lumikelloista ja krookuksista, joiden sipulit olet istuttanut syksyllä. Istuta monenlaisia kukkia, sekä aikaisin että myöhemmin kukkivia lajikkeita. Näin saat nauttia kukkaloistosta pitkään. Talven varalle kannattaa istuttaa ikivihreitä kasveja.
Auta mehiläisiä
Kasvit tarvitsevat mehiläisiä ja muita hyönteisiä pölyttämiseen. Mehiläiset ovat kuitenkin vähentyneet muun muassa torjunta-aineiden takia. Istuta sellaisia kasveja, joista mehiläiset pitävät, ja rakenna hyönteishotelli, niin luot parhaat mahdolliset olosuhteet mehiläisille. Perusta kukkaniitty ja istuta monenlaisia niittykukkia tai laventelia, joka houkuttelee myös perhosia.
Panosta sisääntuloon ja ulkotilaan
Jos aiot tehdä vain yhden asian, niin kannattaa panostaa niihin paikkoihin, joissa vietät eniten aikaa. Sen sijaan että laittaisit kasveja sinne tänne, panosta mieluummin isoihin ruukkuihin ja näyttäviin kasveihin sisääntulolle ja terassille.
Luo erilaisia tiloja
Voit rajata piha-alueita esimerkiksi käyttämällä erilaisia päällysteitä, kuten puulattoja tai soraa. Tai miten olisi ilmava katto, jonka voit kätevästi tehdä purjekankaasta tai pergolasta? Pensaat ja pensasaidat antavat myös suojaa terassin ympärille, tai voit pystyttää säleikön kasveille. Ulkokalusteiden yläpuolelle laitettava verkkokatos toimii sekä suojana että hyttysverkkona.