Luo tunnelmaa kotiisi valaistuksella – millainen valaisin sopii eri tiloihin
Ulko- ja sisävalaistus, lumenit ja kelvinit saattavat tuntua vaikeatajuiselta viidakolta. Käymme tässä läpi eri käsitteet, annamme vinkkejä kodikkaan tunnelman luomiseksi valaistuksen avulla ja kerromme, millainen valaisin sopii eri tiloihin. Kerromme myös, miten voit rahoittaa valaistusprojektisi.
Oikeanlainen valaistus on edellytys sille, että näemme hyvin myös vuorokauden pimeimpinä tunteina. Lisäksi valaistus on korvaamaton apu tunnelman luomiseksi niin sisätiloissa kuin ulkona. Valaistuksella voit myös korostaa kauniita yksityiskohtia kotonasi sekä jättää varjoon sellaisia kohtia, joita et halua tuoda näkyviin.
Apua valaistussuunnittelulla – ota ammattilainen avuksi
Jos haluat suunnitella kotisi valaistuksen perusteellisesti, voit ottaa avuksi valaistussuunnittelun ammattilaisen. Valaistussuunnittelija auttaa sinua omistasi tarpeistasi käsin sekä huomioiden kotisi edellytykset, kuten esimerkiksi päivänvalon määrän. Valaistussuunnittelun hinta on 600–1 000 euron luokkaa riippuen suunnitelman laajuudesta.
Näin monta valaisinta tarvitset yhteen huoneeseen
Yleensä sanotaan, että jokaiseen huoneeseen tarvitaan 5–7 valonlähdettä, mutta valaisimien määrään vaikuttaa luonnollisesti huoneen koko ja käyttötarkoitus. Varastossa, pienessä WC:ssä ja muissa pienissä tiloissa pärjätään yleensä muutamalla valonlähteellä, kun taas olohuoneessa valaisimia tarvitaan yleensä useampia eri käyttötarkoituksiin ja erilaisten tunnelmien luomiseen. Olohuoneessa esimerkiksi katsellaan elokuvia, luetaan, siivotaan tai pelataan lautapelejä.
Kaikissa huoneissa on yleensä tarve yleisvalaisimelle, joka valaisee koko huoneen. Sen lisäksi tarvitaan myös erilaisia työ- tai kohdevaloja sekä tunnelmavaloja. Jos voit valita alla olevasta listasta vähintään yhden valonlähteen jokaisesta kategoriasta, olet jo päässyt hyvään alkuun valaistussuunnittelussa!
- Yleisvalaisimet, kuten kattolamput ja plafondit valaisevat koko huoneen.
- Kohdevalaisimet, kuten nojatuolin vieressä oleva lukuvalo, työpöydän työvalo tai keittiön välitilan valaistus.
- Tunnelmavalaisimet, kuten valoketjut, himmeät ikkunavalaisimet ja steariinikynttilät.
Lumen ja kelvin – valon mittayksiköt
Lumen ja kelvin ovat luultavasti tuttuja sanoja, joihin olet törmännyt ostaessasi led-lamppuja. Valon tehoa mittaava watti ei enää nykyään ole oleellinen käsite. Sen sijaan puhutaan lumenista (lm), joka kertoo valon voimakkuuden.
Valaisimien viidakko voi tuntua vaikeatajuiselta, kun seisot hyllyn edessä ja pitäisi päättää, mikä lamppu on sopivin. Hyvä muistisääntö on se, että noin 70–150 lumenia on oivallinen tunnelmavalaistukseen, kun taas 450–800 lumenia on sopiva yleisvalaistukseen. Työ- ja lukuvaloissa valaisimen etäisyydellä on suuri merkitys. Lukulampuille sopiva määrä on 400 lumenista ylöspäin, ja jos välimatka valonlähteen ja valaistavan kohteen välillä on pidempi, on yleensä 800–1 500 lumenia riittävä.
Myös valon värilämpötilalla on merkitystä eli lampusta tuleva valo voi olla kylmemmän valkoista tai lämpimämpää. Silloin puhutaan kelvinistä (K). Mitä korkeampi luku, sitä kylmempi on valo. Vertailukohdaksi voi ottaa vaikka steariinikynttilän, jonka värilämpötila on 1 700–2 000 kelviniä ja auringonvalon, jonka lämpötila keskellä päivää on suunnilleen 5 600 kelviniä.
Tunnelmavalaistukseen sopiva valon lämpötila on 2 200–2 700 kelviniä, kun taas työvaloksi soveltuu paremmin hieman valkoisempi valo eli noin 3 300–4 500 kelviniä, sillä se ei rasita silmiä keskittymistä vaativassa työssä. Yleisvalaisimeen, jonka on tarkoitus valaista koko huone, voit valita mieleisesi värilämpötilan. Usein hyvä vaihtoehto on jossain puolivälissä lämpimän valkoisen ja neutraalin valkoisen välillä, mutta tämä riippuu tietenkin siitä, millaisen tunnelman haluat luoda.
Lumenin ja kelvinin lisäksi sinun tulee myös selvittää, millainen lampun kanta valaisimeesi sopii. Tavallisimpia kantoja ovat E27 ja E14, mutta myös muita vaihtoehtoja löytyy.
Huomio valaistus kun teet remonttia
Harkitsetko kodinremonttia? Muista miettiä samalla myös valaistusta! Ota huomioon myös se, että saatat tarvita sähköasentajan paikalle, jos haluat tehdä sähköihin liittyviä muutostöitä.
- Suunnittele pistorasioiden paikat. Jos edellisestä remontista on aikaa, saatat tarvita lisää pistorasioita, sillä ladattavien laitteiden määrä on kasvanut. Mieti myös, mihin haluat sijoittaa valaisimet sekä muut sähkölaitteet, kuten television, kahvinkeittimen, puhelimen laturin ja muut ahkerassa käytössä olevat laitteet. Suunnittele myös kattovalaisimien pistorasioiden paikat.
- Muista myös ulkovalaistus! Ulko-oven edustan valaistus on käytännöllinen ja tarpeellinen, kun etsit kotiavaimia pimeässä. Myös kauniiden puiden ja istutusten valaiseminen luo tunnelmaa, ja valaistuksen ansiosta puutarhaa on mukava katsella myös pimeänä syysiltana.
- Millaisia kiinteitä valaisimia haluat asentaa? Osa asennuksista on hyvä suunnitella remontin alkuvaiheessa, kuten esimerkiksi kattoon tulevat kohdevalot tai yläkaappien päälle tulevat työvalot.
Valaistusprojektin rahoittaminen
Led-lamppu kestää 10 000–25 000 tuntia, ja sen kestoon vaikuttaa lampun laatu. Laadukkaisiin led-lamppuihin sijoittaminen voi olla kannattavaa pitkällä tähtäimellä niin lompakon kuin ympäristön kannalta. Lisäksi saatavana on myös erilaisia moderneja järjestelmiä, kuten sovelluksen kautta ohjattava älyvalaistus. Jos olet tekemässä suuremman panostuksen valaistukseen, tarjolla on erilaisia rahoitusvaihtoehtoja:
- Sisustus- ja rautakaupat tarjoavat erilaisia luottorahoituksia ja osamaksuvaihtoehtoja. Voi valita maksutavaksi laskun, jolloin maksuaika on usein pidempi tai voit jakaa maksun useammalle kuukaudelle. Osamaksuihin saattaa liittyä aloitus- ja korkokuluja.
- Jos olet tekemässä laajempaa remonttia etkä ole säästänyt rahaa sitä varten, voit hakea lainaa. Kulutusluotto soveltuu pienempiin remontteihin, ja sen korko on yleensä hieman korkeampi. Jos olet tekemässä perusteellisia muutoksia, voit myös hakea rakennuslainaa.