Yhteistalous – hyvät ja huonot puolet
Kun pariskunta päättää muuttaa yhteen, kysymys taloudesta tulee ajankohtaiseksi. Laskut on maksettava, kotitaloutta on pyöritettävä, ja usein myös yhteisiin hankintoihin ja harrastuksiin pitäisi saada rahaa säästöön. Tietyssä mielessä on hyvin luonnollista tehdä kaikesta yhteistä, kun asutaan tiiviisti yhdessä. Mutta onko yhteistalous parempi ratkaisu kuin erilliset taloudet? Onko yhteistalouden ja erillisen talouksien välillä jotain muuta vaihtoehtoa? Käymme tässä läpi eri vaihtoehdot ja kerromme, miten talouden jakamista voi lähestyä.
Mikä on yhteistalous?
Yhteistalous tarkoittaa sitä, että pariskunnan rahat ovat yhteisiä. Tällöin ei ole eroa sille, kumpi maksaa ja mitä, vaan kaikki rahat kuuluvat yhtä paljon kummallekin. Kyse ei ole siis pelkästään laskujen jakamisesta, vaan kaikesta rahankäytöstä. Yleensä on hyvä luoda jonkinlaiset pelisäännöt, joista sovitaan yhdessä, mutta käytännössä ”sinun rahojesi” ja ”minun rahojeni” välillä ei ole eroa.
Yhteisen talouden hyvät puolet:
- Molemmilla on sama elintaso
Talouden jakaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että molemmilla on sama elintaso ja varaa samoihin asioihin. Jos toinen osapuoli tienaa huomattavasti vähemmän kuin toinen, tämä ei ole este yhteisille matkoille tai muille yhteisille aktiviteeteille. Kun molemmilla on mahdollisuus käyttää yhtä paljon rahaa, tuloerosta ei aiheudu haittaa.
- Lainat ja sijoitukset
Kun rahat ovat yhteisiä, ostokyky on parempi ja yhdessä on mahdollista tehdä suurempia sijoituksia. Myös lainan saaminen voi olla helpompaa, kun hakijoita on kaksi. Yleensä myös lainaehdot ovat paremmat, jos haette lainaa yhdessä.
- Vähemmän säätöä arjessa
Saman katon alla asuessa ruokaostokset ja muut asiat voi hoitaa vuorotellen. Yhteinen talous tarkoittaa sitä, että kulut maksetaan yhteisillä rahoilla miettimättä sitä, kenen rahoista on kyse. Rahaa ei tarvitse siirrellä edestakaisin, eikä tarvitse miettiä, kuka maksoi viimeksi ja kuka on velkaa kenelle. Arki on yksinkertaisesti sujuvampaa.
Yhteisen talouden huonot puolet:
- Mahdolliset riidat
Jos teillä ei ole yhteistä näkemystä siitä, miten rahaa käytetään, riitoja syntyy herkästi. Yhteinen talous välttämättä ole paras ratkaisu esimerkiksi silloin, jos toisen osapuolen mielestä on tärkeää olla säästeliäs ja toinen haluaa käyttää rahaa huvituksiin ja kalliisiin harrastuksiin.
- Tuntuu suurelta askeleelta
Monille ja erityisesti tuoreille pareille, jotka eivät vielä tunne toisiaan erityisen hyvin, yhteinen talous voi tuntua suurelta askeleelta. Pari voi kokea painetta talouden jakamisesta, vaikka ei oikeastaan olisi vielä valmis siihen. Tällaiseen tilanteeseen on olemassa muita vaihtoehtoja.
Muita yhteisen talouden ratkaisuja
Eikö kumpikaan edellä mainituista vaihtoehdoista kuulosta hyvältä? Yleensä puhutaan joko yhteisestä taloudesta tai erillisistä talouksista, mutta näiden kahden välimaastossa on myös muita vaihtoehtoja. Tässä on kaksi vaihtoehtoa, jotka voivat sopia juuri teille:
- Samassa suhteessa jaettu yhteinen talous
Tässä vaihtoehdossa yhteiset kulut maksetaan yhdessä, mutta kumpikin maksaa niistä oman tulotasonsa mukaan. Jos toisen osapuolen tulot ovat 70 % yhteisistä tuloistanne, maksaa tämä osapuoli myös 70 % kaikista menoista. Loput rahoista voidaan esimerkiksi jakaa tasan tai tuloeron mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että molempien kannalta on helpompaa, kun elintaso on sama, jos toinen osapuoli tienaa huomattavasti enemmän.
- Taloustili tai osittain yhteinen talous
Molemmat siirtävät rahaa yhteiselle tilille, jota käytetään kuluihin ja säästämiseen. Summa voi olla sama tai eri kummankin tulojen mukaan, mutta ajatuksena on se, että taloutenne on osittain yhteinen. Tämä voi olla hyvä tapa kokeilla, miten yhteistalous toimisi ilman, että siihen tarvitsee siirtyä liian nopeasti.
Mikä ratkaisu on yleisin – omat vai yhteiset rahat?
Joidenkin tutkimusten mukaan pariskunta kokee vähemmän ristiriitoja suhteessa, jossa kaikki on yhteistä. Tämä ei tosin aina koske nuorempia pariskuntia, jotka eivät luonnollisista syistä halua heti jakaa kaikkea. Siksi meidän näkemyksemme mukaan molemmat vaihtoehdot ovat yleisiä, mutta nuoremmat parit valitsevat useammin erilliset taloudet, kun taas vanhemmat pariskunnat haluavat yhteisen talouden.
Mikä on paras vaihtoehto?
Tähän kysymykseen ei ole selkeää vastausta. Toiset ovat sitä mieltä, että erilliset taloudet toimivat erinomaisesti, kun taas toisten mielestä yhteinen talous on kaikkein luonnollisin ja toimivin ratkaisu. Paras vaihtoehto on se, mikä sopii parhaiten juuri teille.
Mikä kannattaa valita, jos ei ole varma?
Meidän neuvomme on, että puhutte asiasta ja valitsette yhdessä sellaisen ratkaisun, joka tuntuu parhaalta juuri teille. Valintaan vaikuttaa paljon se, miten keskinäinen vuorovaikutuksenne toimii. Jos toisella osapuolella on esimerkiksi kalliita harrastuksia ja hän käyttää mielellään rahaa erilaisiin asioihin, kun taas toinen elää hyvin säästäväisesti ja laskee jokaisen euron voidakseen lähteä vuosien kuluttua mahtavalle maailmanympärysmatkalle, konfliktin riski on ilmiselvä. Vaihtoehdon valintaan ja siihen, mikä teille sopii parhaiten, vaikuttaa siis se, miten hyvin tunnette toisenne ja kommunikoitte keskenänne.
Ei kannata ottaa stressiä – valintaa voi aina vaihtaa
On hyvä muistaa, että talouden jakoa voi myöhemmin hyvin muuttaa, eikä ole mitään kiirettä tai syytä ottaa paineita parhaan vaihtoehdon valitsemisesta. Niin kauan kuin keskinäinen kommunikaatio toimii, kaikki järjestyy ajan kanssa, myös talous.