Mikä on inflaatio – ja miten se vaikuttaa arjen talouteesi?
Kuluvatko tulosi joka kuukausi nopeammin, vaikka elintapasi eivät ole muuttuneet kalliimmiksi? Et ole yksin. Kerromme tässä parhaat vinkkimme, miten voit pitää arkimenosi kurissa inflaatiosta huolimatta.
Inflaatio tarkoittaa yleisen hintatason nousua eli arkimenojen, kuten ruoan, polttoaineen ja sähkön hintojen nopeaa ja huomattavaa kohoamista. Tällaisessa tilanteessa on luonnollista tuntea avuttomuutta, kun ulkoisiin tekijöihin ei ole mahdollista vaikuttaa. On kuitenkin monia keinoja, joilla omaa arjen talouttaan voi suojata.
Mikä aiheuttaa inflaation?
Inflaatioon on monia syitä. Yksi syy on se, että liikkeellä on liikaa rahaa, mikä taas johtaa sen arvon heikkenemiseen. Toinen tutumpi syy on se, että palveluiden ja tuotteiden kysyntä kasvaa samalla, kun ulkoiset olosuhteet, kuten pandemia ja sota, tekevät kysyntään vastaamisesta vaikeampaa teollisuudelle. Tämä taas vuorostaan johtaa siihen, että tuotteiden ja palveluiden tuotantokustannukset nousevat nopeasti.
Miten inflaatio vaikuttaa sinun arkeesi?
Kalliimmat tuotantokustannukset ja laaja henkilöstöpula yhdistettynä korkeaan kysyntään johtavat siihen, että esim. ruoan, taloustavaroiden, sähkön ja polttoaineen hinnat pomppaavat rajusti ylöspäin.
Joidenkin tuotteiden, kuten elintarvikkeiden, hinta nousee asteittain, kun taas palveluiden, kuten sähkön ja polttoaineen, kustannukset voivat nousta todella nopeasti.
Vinkit inflaation vaikutusten välttämiseksi
Riippumatta siitä, mihin kategoriaan suurimmat menosi kuuluvat, ensimmäinen fiksu askel on suunnitella arjen rahankäyttö. Suunnittelemalla ostokset tarkasti ja tunnistamalla niiden takana olevan tarpeen voit valita sekä edullisempia että kestävämpiä ratkaisuja ja välttää näin inflaatiosta johtuvan hintojen nousun vaikutukset.
- Tee strategia viikoittaisille ostoksille
Jos mahdollista, käy aina samassa ruokakaupassa, jotta voit helpommin seurata tyypillisesti ostamiesi tuotteiden hintoja. Hanki bonuskortti kauppaan, jossa teet yleensä ostoksia ja suunnittele viikoittaiset ostokset tulevien tarjousten perusteella. Mene kauppaan ostoslistan kanssa, jonka olet suunnitellut etukäteen reseptien pohjalta, sillä silloin pienten heräteostosten välttäminen on helpompaa. Kannattaa myös suunnitella ateriat sesongin raaka-aineiden mukaan.
- Pidä kirjaa kaikista ostoksista tietyn ajan
Helppo tapa selvittää, mihin rahat menevät, on kirjoittaa ylös kaikki ostokset tietyllä ajanjaksolla, kuten vaikka kuukauden aikana.
- Käytä sähköä säästäväisemmin
Sähkönkulutus ja keinot vähentää sitä riippuvat luonnollisesti siitä, asutko kerrostaloasunnossa vai omakotitalossa. Sähkösopimuksen tarkistamisen lisäksi on useita pieniä asioita, jotka arjessa kannattaa huomioida. Voit esimerkiksi käyttää ajastimia pistorasioissa, vaihtaa hehkulamput LED- tai energiansäästölamppuihin sekä tarkistaa, etteivät sähkölaitteet ole päällä silloin, kun niitä ei käytetä.
- Käytä älysovelluksia
Nykyään on useita älykkäitä sovelluksia, joiden avulla on helppo pysyä kartalla kuluista. Monet sähköntoimittajat tarjoavat esimerkiksi sovelluksia, joissa voi seurata sähkön tuntihintaa, minkä avulla omaa sähkön käyttöä voi pyrkiä ajoittamaan edullisimpiin ajankohtiin.
- Ota askel omavaraisuuden suuntaan
Selvitä, olisiko mahdollista korvata jotkut ostettavat tuotteet itse tehdyillä tai itse kasvatetuilla. Leivän leipomisesta voi tehdä mukavan sunnuntairutiinin ennen uuden viikon alkua, tai voit istuttaa kaupasta ostamasi yrtit keittiön yrttihyllylle.
- Kulje eri liikennevälineillä
Vaikka et aina voisi jättää autoa kotiin tai luopua siitä kokonaan, voit silti säästää joitakin euroja kävelemällä tai pyöräilemällä lyhyemmät matkat. Ajomatkat kannattaa myös suunnitella niin, että voit hoitaa samalla kertaa useampia asioita. Näin vältyt useilta pienemmiltä reissuilta, jotka tulevat pidemmän päälle kalliiksi.
- Vaihda auto yhteiskäyttöiseen
Jos ajat usein pitkiä matkoja, kustannustehokas vaihtoehto voi olla yhteiskäyttöauto, jolloin auton kustannukset jaetaan useamman henkilön kesken. Rahan säästämisen lisäksi teet samalla myös ympäristöteon.
- Tarkista sopimukset
Monet palvelut perustuvat nykyään kuukausimaksuihin, minkä vuoksi yhteenlasketut kustannukset voivat huomaamatta karata käsistä. Tee lista kaikista sopimuksistasi – esim. liittymätilauksista sekä musiikki- ja suoratoistopalveluista – ja kirjoita ylös kuukausikulut. Mieti, voisitko luopua joistakin palveluista, tai selvitä, onko niistä saatavilla parempia tarjouksia.